donderdag 1 november 2018

Lier in delen en cijfers


De ankerlier was enige tijd geleden al van het dek getakeld, zie https://dregiv.blogspot.com/2017/05/lier-op-losse-voeten.html#more . Daardoor kon er aan ankerkluizen,  ander ankergerei op het dek en aan het dek zelf gewerkt worden.
Maar de lier moest ook nog onder handen genomen worden. Sinds de koop van de Dreg was er in geen van de schuifwielen enige beweging gekregen. Ondanks dapper proberen en smeren.
Met een keuring voor de deur moest er toch maar eens iets gebeuren. Demonteren dus!

vrijdag 26 oktober 2018

Monumentaal

De Dreg IV op de tot nu toe de enige foto met het Y-pennantnummer.
Afgemeerd bij de Motorenwerkplaats, Willemsoord. Foto archief Rob Tas

Zo'n 10 jaar geleden hadden we al eens gepeild of de Dreg IV, net als de Dreg I, aanspraak zou kunnen maken op de status van varend monument. Dat eindigde in een discussie op internet tussen specialisten die foto's vergeleken, maar kennelijk niet echt interesse in de geschiedenis en het voorkomen van de Dreg IV hadden.
Laat maar, was toen onze reactie.
Maar, tijden en inzichten veranderen, en misschien hoort de binnenkant van een boot nu toch meer bij de "monumentbeleving" als destijds. Want hoeveel spiegelbeeld gebouwde linksom draaiende Kromhout 6LS motoren zijn er nog in een machinekamer te vinden?

dinsdag 25 september 2018

Slampamper

Slampamper naast de ankerlier.

Een slampamper is er, doet weinig of niets en terwijl hij niets doet heb je er eigenlijk niets aan. Een begrip met veel Niets dus.
Maar zonder slampamper is het ook niets. Je hebt hem wel nodig.
In het geval van de Dreg IV zijn er zelfs twee, en die zijn beide nodig, al doen ze beiden doorgaans dus niets.

vrijdag 14 september 2018

Dakloos


Stuurhut van voren gezien in de jaren '50, met op het dak lampen op pootjes,
opblaasboot, andere lampen en iets dat op antenne's wijst.

Een schip heeft een dek, doorgaans geen dak. Maar op de stuurhut zit toch zoiets als een dak.
Dat dak is in het verleden gebruikt als plek om allerlei apparatuur te monteren. Radar, reddingsvlot, opblaasboot, antenne's, luchthoorn, een schoorsteen, allerlei lampen en wellicht nog meer.
Al dat gemonteerd, gezaag en geboor heeft het het dak geen goed gedaan.

maandag 23 juli 2018

Boot te water

Water stroomt het dok in, weer water onder de kiel.
Het zit er weer op, het werk in het dok is klaar en de boot kan weer in het water.
Toch altijd wel spannend of alles zo waterdicht is als de bedoeling was. Afsluiters, sensoren, koelers.

zondag 22 juli 2018

Naam op de boot


Naambordjes op twee naast elkaar varende Dregboten.

De dregboten heten Dreg, met er achter een nummer, I t/m IV.
Geen heel originele naam, maar wel duidelijk.
Die naam stond op een houten bordje dat achter in de railing gemonteerd was.
Voor de marine was dat genoeg. Op de boeg stond immers ook nog het pennantnummer, een letter voor de functie van het schip gevolgd door een nummer. Hiermee is  het schip te identificeren, een soort BSN voor NATO Marine schepen.

vrijdag 20 juli 2018

Schroefassealafdekkap


Mooi woord voor scrabble. Maar helaas heeft dit belangrijke onderdeel van de Dregboot op de tekening geen Pos. nummer, dus weten we de naam niet.
Dat de afdekkap belangrijk is, ervoeren we in 2016 in het dok. Bij het afspuiten is de stuurboord seal olie gaan lekken. Het rubber bleek verschoven, waardoor de afdichting niet goed meer op elkaar gedrukt werd. De remedie was even laten lekken tot eventueel ingespoten water en vuil er uit is, het rubber weer op z'n plek brengen en het werkt weer. De eigenlijke oorzaak was niet het afspuiten, maar de marode schroefassealafdekkap. Werk aan de winkel dus!

donderdag 19 juli 2018

Zusjes

De zusjes bij elkaar in Den Helder, midden jaren'60.
De Dreg IV is een van de 4 dregboten. Ze komt dus uit een familie met 3 zusterschepen.
In het verleden zijn al die "Zusjes" wel eens opgezocht, met de auto naar Friesland, Enkhuizen, Rotterdam en Nulde. In de loop der jaren is zo'n zusje wel eens verhuisd naar een andere eigenaar, maar daar was toch steeds weer contact mee.
Ondanks dat is het nog nooit tot een echte familie reunie gekomen.
Totdat er telefoon kwam van het Duitse wad: "We zijn op de terug weg, lig je nog in Groningen?'

Inlassen nieuwe huid doorvoer.

Handlenspomp in de mandi ruimte, met plastic "buis" en links de
verkeerd geplaatste aansluiting om de pomp te kunnen primen.
De Dreg heeft onder water een aantal afsluiters. Die zijn allemaal vervangen, op een na, die gereviseerd is.
Maar boven water is er ook nog een huiddoorvoer. Een die nog dateert van de bouw in 1950. En waar jaren lang zoutwater, zoetwater en mandiwater doorheen naar buiten gepompt is. De buis was kennelijk "op" en is jaren geleden door een slang vervangen, die nu ook al jaren "op" is en ook nog verkeerd gemonteerd.

maandag 16 juli 2018

Boot op het droge


Nog nat maar toch ook droog.
Er zijn veel redenen om een boot uit het water te halen. Het kan zijn dat er wat mis is en het water de boot in komt. Het kan zijn dat er niks mis is maar dat je dat wel even wilt controleren.
Dat laatste is nu het geval. Er is niks mis, en dat willen we zeker weten. Nou ja we, de mensen die er hun beroep van gemaakt hebben om te kijken of er wat mis is, willen het weten. Wij wisten het al, ook zonder te kijken, niks mis mee.
En dat allemaal in het kader van de Europese regels die het varen veiliger moeten maken.

zondag 20 mei 2018

Deksel op de ankerkluis


Dregboten op ruw water, buiswater en kluiswater.
Aan dek zaten over de ankerkluizen deksels. Deze sloten de kluizen redelijk af, en lieten ruimte voor de ketting om naar de lier te lopen.
Dat alles natuurlijk om te voorkomen dat op ruw water de kluizen als een soort waterkanon gingen werken als de boot in een golf dook.
De sleepkluis was al dicht gemaakt, die zal dat wel helemaal mooi gedaan hebben. Dus toch nog een kanon op de Dreg IV, een waterkanon?

zaterdag 19 mei 2018

Zinken kluizen


De verzinkte ankerkluizen
De nieuw gemaakte kluizen zijn thermisch gegalvaniseerd, populair gezegd: verzinkt.
Verzinken helpt om het ijzer te beschermen en het onderhoud makkelijker te maken. De huid van de Dreg IV is bij de bouw in 1950 verzinkt, geschoopeerd. Mede daardoor is de schade door roest zo beperkt dat de boot in 2007 gezond genoeg was om een nieuw leven te beginnen.
En nu dus verzinkte kluizen. Moeten we ze er nog wel even in zetten.


donderdag 1 februari 2018

Keuzekranen lens systeem

                                  
De Dreg IV heeft een redelijk uitgebreid, of zeg ingewikkeld, lenssysteem. Veel leidingen en afsluiters.Waaronder een aantal 3-weg kranen om het water van of naar de gewenste pomp of huiddoorvoer te leiden. De afsluiters van de lenskast en de lenskast zelf krijgen hun eigen gehervernieuwingsbeurt, zie: https://dregiv.blogspot.com/2020/10/lenskast.html#more .  De "keuze" kranen zijn nu aan de beurt, we hebben immers lange winteravonden voor de boeg.