donderdag 5 november 2020

Lensleiding door het schot

 


Het lenssysteem zit in de machinekamer net voor de motoren onder de vloerplaten. Van daar uit lopen vier lensleidingen naar de door waterdichte schotten gescheiden secties van de boot. De voorpiek is niet op de lenssysteem aangesloten maar heeft een aparte lenspomp. Eén van de 4 overige secties sectie ligt voor de machinekamer, dan komt de machinekamer zelf en twee secties liggen achter de machinekamer. Daardoor moeten er 3 leidingen door het waterdichte voor- en achterschot van de machinekamer. Waterdicht. En luchtdicht. En ze moeten onaangetast door de laatste 70 jaar gekomen zijn.

vrijdag 16 oktober 2020

Gangboorden

Ooit zijn we begonnen om het voordek kaal te maken. De aanleiding was dat we met de ankerkluizen en ankerlier bezig gingen. Het was geen leuk werk. De Dreg IV heeft op de dekken en gangboorden een dikke laag epoxy, met daar onder behoorlijk wat roest. Waar die roest zit, wilde de epoxy er wel af. Maar die plekken waar er geen roest onder zat, dat was een ander verhaal. Het voordek heeft ondertussen een nieuwe coating, nu zijn de gangboorden aan de beurt.

zondag 11 oktober 2020

Lenskast onderdelen

 



Ergens onder in de machinekamer van de Dreg IV zat verstopt onder een hydraulische unit een van de belangrijkste bootonderdelen: de lenskast met bijbehorende afsluiters. Het zag er uit of er sinds 1950 niet veel aandacht aan besteed was. En niet alle onderdelen en leidingen waren aanwezig. Bovendien: bij een inspectie had een keurmeester opgemerkt: "die leidingen zitten vast allemaal dichtgeroest". Waar of niet, wat meer aandacht leek ons wel nodig.

dinsdag 22 september 2020

Nog een Micro-restauratie.


We hadden al eens een Micro-restauratie uitgevoerd. Om oude schakelaars en stopcontacten te kunnen behouden. 
Je kan natuurlijk naar de bouwmarkt of groothandel en daar iets van plastic kopen, maar je kan ook proberen met techniek en onderdelen uit 1950 de stroom weer veilig werkend te krijgen. 
Dat laatste hadden we al eens gedaan, het past meer bij ons en wat kon kan dus nog wel een keer.

maandag 17 augustus 2020

Eindelijk: Een hydrografische echolood aan boord!


                                                             tekening: J. Kreffer

De taak van de Dregboten was om ondieptes in kaart te brengen. Zandbanken, riffen of wrakken.
Oorspronkelijk gebeurde dit in 1950 door een Dreglijn tussen twee Dregboten op een bepaalde diepte onder water te spannen, en daar een stuk zee mee af te varen. Stak er iets boven de ingestelde diepte van de dreglijn uit, dan "haakte" die, en wist je dat het daar minder diep was. Veel werk en weinig informatie over hoe diep het was waar de lijn niet haakte.
Tijd voor de moderne tijd, met een apparaat in plaats van een draad.

donderdag 6 augustus 2020

Een motor voor de ankerlier.


De Dregboten hadden een ankerlier die ook gebruikt kon worden om de dreglijn in te halen. Met de verhaalkop op de lier kon dan een lijn langzaam binnengedraaid worden. Daarvoor moest de liermotor langzaam kunnen draaien, maar ook krachtig zijn.
Deze motor, 220V gelijkstroom, is najaar 2007 uitgebouwd, de bijbehorende regelkasten waren toen al niet meer aanwezig. Wat bleef was de originele as en de motorfundatie.
De aanwezige opvolger, een 380V draaistroommotor, stond destijds naast de lier aan dek gelast.
Ook die opvolger is verwijderd, met de bijbehorende generator.
Ellebogenstoom was dus de enige manier om de ankers binnen te draaien!
Willen we dat?

dinsdag 19 mei 2020

Machinekamer Spaghetti


Al een tijd willen we eindelijk de bekabeling eens goed op orde hebben.
Met name in de machinekamer is het een onoverzichtelijke bedoening.
Daar lopen de oude 220V gelijkstroom kabels, tijdelijk opgewaardeerd tot 230V wisselstroom, en het  230V-noodnet omdat het "echte" 230V-net nog niet klaar is, plus talloze nieuwe kabels van het lens systeem en nog meer andere systemen die er om wille van de moderne tijd moesten komen, heerlijk door elkaar.
Allemaal provisorisch aangelegd en gebundeld.
Veel kabels dus, oud en nieuw. Dat allemaal netjes opbergen en opbeugelen gaat veel tijd kosten. En daar is ook veel geduld voor nodig. Vandaar dat het veel te lang uitgesteld is.

donderdag 23 april 2020

Deksel op de ankerkluis, vervolg


Waar we waren: happy end deel 1.
Al eerder hadden we voor de schuiven die de ankerkluizen aan de dek-zijde afdekken nieuwe geleidingen gemaakt. Zie http://dregiv.blogspot.com/2018/05/deksel-op-de-ankerkluis.html#more 
De oude schuiven hadden een sleuf die, als de ankerschacht voldoende ver in de kluis getrokken was, om de sluiting van het anker viel. Het anker was dan zeevast geborgd, kon niet vallen als de rem op de lier slipte of per ongeluk gelost werd. De schuif hield het anker dan tegen. Daar was wel wat op af te dingen: het viel nogal tegen de schuif om de sluiting te schuiven. Niet alleen omdat door de tanden des tijds de schuiven niet goed meer wilde schuiven, maar ook omdat het niet zo goed paste. En het lostrekken van de schuif was ook een heel gedoe.
Tijd voor iets anders, nieuwe schuiven met een verbeterd mechaniek.

zondag 19 april 2020

Corona kastje


Rare tijden zijn het. We moeten contact vermijden en afstand houden. Thuis werken en thuis blijven, als dat kan. In de hoop niet allemaal tegelijk ziek te worden.
De Dreg IV ligt niet thuis. Dus halen we maar wat werk van de boot naar huis.
In de voorpiek komt een andere ankerliermotor, en die moeten we kunnen bedienen. Daar hoort dus een schakelkastje bij. Mooi thuisklusje, Coronaklusje.

dinsdag 10 maart 2020

Kleine Kromhout


In elk van de 4 Dregboten heeft een hulpmotor gestaan. Een Kromhout 1LS, die moest zorgen voor het 5kW/220Volt gelijkstroom boordnet en voor 1,1 kW 24Volt gelijkstroom om de accu’s te kunnen bijladen.
De huidige Dregkapitein is al eind jaren ‘90 besmet met het Dregvirus. In 2000, 2002 en 2003 is gesproken met toenmalige Dregkapiteins over hun boten. Dat heeft deze aspirant Dregkapitein toen geen boot opgeleverd, maar wel inzicht en kennis.
Een voormalig Dreg IV kapitein vertelde destijds hoe het kwam dat de stuurboord hoofdmotor niet meer origineel was. En wat er met de 1LS hulpmotor gebeurd was: geschonken aan een museum.

woensdag 19 februari 2020

Nieuwe stroom voor de accu's


In de machinekamer van de Dreg IV heeft aan stuurboord achterin een 1 cilinder Kromhout hulpmotor gestaan. Deze kon twee generatoren aandrijven.
De grote generator, die direct achter de motor stond, leverde 5 kW 220V gelijkstroom voor de lier-motoren, en, oh ja,  de kookplaatjes, ook belangrijk.
Boven deze generator hing onder aan het gangboord een 1,1 kW 24V gelijkstroom generator, bedoeld om de accu's te kunnen bijladen, Gen 58/3.
Deze werd aangedreven via een koppeling door V-snaren.
Maar al dit moois is jaren geleden al uit de boot verdwenen. Toch willen we accu's kunnen laden.
Tijd voor een nieuwe Gen 58/3 dus!

zondag 16 februari 2020

Dreg IV onderdelen met Keurmerk



Werkend aan het elektrische systeem van de Dreg IV kwamen we her en der ingeslagen merktekens tegen die we niet goed konden plaatsten.
Daar komt nog bij, dat deze merktekens vooral waren aangebracht op onderdelen die verder geen aanduiding van een fabrikant of merk hadden.
Wat zijn dit voor mysterieuze tekens?

donderdag 23 januari 2020

Archief Rijkswerf



De Dreg IV is de laatste dregboot die door de Marine van de sterkte afgevoerd werd.
Dat was in oktober 1986. Toen de boot in maart van het volgende jaar overgedragen werd aan een stichting in Zeeland, is er van alles met de boot mee gegaan. Reservedelen, documentatie en tekeningen.
Maar, is er meer ????