dinsdag 4 oktober 2016

Dregboot in het dok, vervangen spant 36

Bij de vorige dokbeurt was ter hoogte van het toilet in het voorschip een strip tegen de nieuw ingezette huid gezet om tijdelijk het in urine opgeloste spant te vervangen. Dat is niet hoe het hoort, maar er was toen geen tijd om een zwaar hoeklijn tot spant te slaan.
Die tijd was er nu wel, dus is de strip er uit geslepen, de huid van binnen vlak gemaakt en is een spant gemaakt.
Tijdelijk spant is er weer uit.

Waarom dat nu moet in het dok, er moest aan de huid onder de waterlijn gelast worden, en er wordt daar nog meer verbouwd waardoor we later het spant er niet meer in krijgen. Bovendien: we willen voor die verbouwing het schip daar voldoende stijf en sterk is zodat het bij het lassen niet te veel vervormd.
De spanten zijn gemaakt van warmgewalsde stalen hoekprofielen. Maar om het wat lastiger te maken, van een maat die nu niet erg gebruikelijk meer is, 67x67x6,7mm. Ruim op tijd was er een lengte besteld, zodat de ontbrekende meter gemaakt kon worden.
Met een voorhamer, een aambeeld en een stevige werfmedewerker bleek een spant maken weliswaar een lawaaiige maar geen onmogelijke opgave.

Nieuw spant op z'n plek.
Oorspronkelijke zat de huid natuurlijk aan het spant  geklonken. De vervanger hebben we er in gelast, volledig rondom, om vocht tussen huid en spant zo veel mogelijk te voorkomen. Uiteindelijk is de WC gevaarlijk dicht bij.
In elk spant in het voorschip zit een wrang geklonken. Dus ook deze vervanger krijgt een wrang.

Nieuwe wrang in het spant gelast.

Een uit 5 mm plaat gezet profiel wordt in het spant gelast. Het schip heeft nu weer zijn oude sterkte terug. Dat maakt het mogelijk een van de op handen zijnde veranderingen door te voeren, het maken van twee grote gaten in de huid en inlassen van de boegschroefbuis.

Oude spant, met oude onwillige afsluiter ,er bijna
 uit geroeste wrang en deels verdwenen spant.
Maar ook zonder veranderingen of verbeteringen: spant 36 is er nu weer, na jarenlange afwezigheid.
Eerst opgegeten door de tijd, daarna tijdelijk een strip, nu weer in oude glorie.