donderdag 6 oktober 2016

Dregboot in dok, repareren tanktop vuilwatertank

Op de eerste reis met de Dreg zat de vuilwatertank in het vooronder redelijk vol. Een poging die leeg te pompen  leed schipbreuk, de vleugelpomp deed het niet goed genoeg. Toen later die reis bij inspectie van de tank de kapitein door de "stalen" deksel, versterkt met triplex en dakleer, stapte, werd duidelijk dat hier werk aan de winkel was.
Erg ingeputte rand van de Mandi ruimte.

De deksel van de tank werd bij de marine gebruikt als vloer van de mandiruimte, de Indische "douche" ruimte dus. Het deksel was dus eigenlijk de douchebak. Vandaar de roest, ook waar de rand van de deksel tegen de huid gelast zat. De huid was er daar niet beter van geworden.
Er is een nieuw deksel gemaakt, de tank schoon gemaakt en het dakleer en teer om de tank verwijdert. Wat over bleef was een niet werkende tank met een rand die dun en roestig was, en daar waar hij tegen de huid zit, zit een aangetaste rand.
De hele bovenkant van de tank er uit halen is erg veel werk. Bovendien: de bovenkant was slecht, maar niet lek. Althans, niet waar hij goed vastgelast was. Op een paar plekken was de rand niet doorgelast aan de huid. Bij klinken waren de kieren met polyester dicht gemaakt, wat natuurlijk was gaan werken en lekken.
Nieuwe rand om oude tankdeksel.
Om te voorkomen dat de dunne rand van de tank van boven af toch door zou gaan, is besloten er rondom een rand overheen te lassen. 5 mm staalplaat is rondom de opening voor het deksel opgelast.

Rechts de nieuwe rand, onder is de oude nog te zien.
Boven de 5 mm plaat is de binnenzijde van de huid opgelast. Daarbij bleek dat de huid niet overal voldoende dik meer was, en werd door de huidplaat heen gelast. Na het op lassen van de binnen zijde zijn die plekken van buiten af ook nog af gelast.
Buitenzijde huid opgelast na door de huid lassen bij oplassen binnenzijde.

Eindresultaat is een weer stevige en waterdichte bovenkant van de vuilwatertank.
Mooi resultaat, kunnen we straks weer afwassen in het kombuisje.
Nou ja, nadat we opgeruimd hebben, de gootsteen bleek de afgelopen tijd ook handig als gereedschapskist.