donderdag 6 oktober 2011

Berghout

De Dregboten werden ingezet in spannen van twee, en vaak ook nog samen met een moederschip, de Luymes, Snellius en later de Zeefakkel. De werkzaamheden zorgden er voor dat de boten vaak varend langszij kwamen om het dregtuig klaar te maken, of om bemanning en materiaal met de moederschepen uit te wisselen. Dat levert natuurlijk wel wat klapjes op, en om die goed op te vangen waren de Dregboten voorzien van een rubberen berghout.
Twee Dregboten aan het werk in Nieuw Guinea (foto NIMH)
Toen de Dreg IV in 2008 in het dok lag, was opgevallen dat het staal waar dit rubber tussen zit, niet erg dik meer was, en er roestwater langs de huid druppelde, afkomstig van het berghout. De Zomerschilder die in de machinekamer bezig was, maakte zich ongerust over de eventuele laswerkzaamheden buiten aan de boot, die zijn verf binnen weer zouden verschroeien.
Dus: nu het berghout maar aanpakken.

donderdag 18 augustus 2011

De Zomerschilder

Nou ja, zomer is wel een te mooi woord voor wat in 2011 uit de hemel kwam vallen. Het KNMI zal er ook wel niets aan kunnen doen, dat het buiten om aan de boot werken een beetje in het water viel, maar toch. Gelukkig was er binnen nog genoeg te doen, en om het moreel wat omhoog te krikken, de verfkwast gepakt. Iets mooi maken geeft altijd een prettig gevoel.
Boven SB dieselbunker, roest komt door de oude verf

donderdag 30 juni 2011

Linkse motor op stevige fundatie

In de Dreg IV staan twee Kromhout 6LS motoren. Die zijn het spiegelbeeld van elkaar, en draaien tegen elkaar in. Dat klinkt logisch voor een twee-schroefs schip, maar is toch wel apart.
De Stuurboord motor is een relatief standaard 6LS die je wel vaker tegen komt, en waarvan veel onderdelen ook op de 6LW, de vrachtwagen-, graafmachine- en soms treinmotor, voorkwamen.
De Bakboord motor is een ander geval. Niet alleen in spiegelbeeld gebouwd, maar ook nog de andere kant op draaiend. Het gietwerk is dus gespiegeld, de nokas en brandstofpompnokas zijn anders opgebouwd en de labyrintafdichting bij het vliegwiel is anders geconstrueerd.
De motor die nu Bakboord in de Dreg staat, heeft geen goede koelwaterpomp, en zou verder nog wel wat onderdelen kunnen gebruiken.
Linkse motor Bakboord in Dreg IV

vrijdag 3 juni 2011

Plaat poetsen

In het wellicht ijdele streven naar minder troep en vet in de machine kamer, was opgevallen dat als je wat schoongemaakt had, er even later weer van die vieze vette voetstappen op stonden. En dat zich dat dan ook over dek, gangboord en nog meer ging uitbreiden.
Nu is de verlichting in de machinekamer niet optimaal, en in dat licht leken de aluminium vloerplaten best wel aardig aluminium kleurig.
Om beter toegang onder de vloer te krijgen voor het aanleggen van de nieuwe koelbuizen, waren alle platen verwijderd. Dat leverde zulke vieze handen op, dat schoonmaken van de platen nu toch maar eens ingepland moest worden.
Van een oud marine man was vernomen hoe dat vroeger ging: De platen op de kade, schrobben met de borstel en sop, afspuiten en weer het schip in.
Dat leek ons een methode die vast niet voldeed aan de huidige milieu eisen, een mooie nostalgische olievlek op Willemsoord wilden we in Groningen maar niet na doen.

Boot,kapitein, stoom

woensdag 4 mei 2011

Vlak poetsen

Vlak machinekamer na schoonmaken 2008
Tijdens het voorbereidende werk om de koelbuizen te gaan monteren, zagen we uit de ooghoek af en toe zaken die we liever niet zagen.
Eerder hadden we in het vooronder gezien, dat ijzer uit de vorige eeuw er nu wel heel anders uit kon zien dan toen. En dat de schilders uit de vorige eeuw op sommige plaatsen de verf zo dik aan brachten (gieten?), dat bilge en condenswater niet meer weg liepen. Zie http://dregiv.blogspot.com/2009/03/spanten-wrangen.html
We proberen alles maar één keer te doen, dus het moet meteen goed. Voor de koelbuizen er in gaan, dus eerst het vlak er onder maar aanpakken, en opnieuw coaten. Dat is een zin met veel inhoud, dat "vlak aanpakken" is een ongelooflijke put werk. Zie de vele foto's in dit bericht die voor zich spreken.

donderdag 28 april 2011

Gaten zagen

Dit voorjaar willen we de koeling van de motoren nu eens definitief aansluiten. De koelers waren al eerder geplaatst, zie blog http://dregiv.blogspot.com/2011/02/nieuwe-koelers.html.
In de buizen  naar de koelers willen we per motor een extra warmtewisselaar opnemen die gebruikt moet gaan worden om het water van de verwarming te helpen opwarmen. Met koud weer varen en toch warm binnen zitten. Deze warmte wisselaars waren destijds met de koelers mee besteld, en gaan nu dus hun plek krijgen, onder de machinekamervloer.
Warmtewisselaar nog boven de vloer

Echter, de koelers waren besteld met een diameter van 90mm, maar in de praktijk bleek de buitendiameter van de koeler toch wel wat groter. Daardoor pasten ze niet door de sparingen in de wrangen onder de vloer, die 100mm zijn. Er zat niets anders op, dan deze sparingen een beetje groter te maken. Eenvoudiger gezegt dan gedaan!