donderdag 28 april 2011

Gaten zagen

Dit voorjaar willen we de koeling van de motoren nu eens definitief aansluiten. De koelers waren al eerder geplaatst, zie blog http://dregiv.blogspot.com/2011/02/nieuwe-koelers.html.
In de buizen  naar de koelers willen we per motor een extra warmtewisselaar opnemen die gebruikt moet gaan worden om het water van de verwarming te helpen opwarmen. Met koud weer varen en toch warm binnen zitten. Deze warmte wisselaars waren destijds met de koelers mee besteld, en gaan nu dus hun plek krijgen, onder de machinekamervloer.
Warmtewisselaar nog boven de vloer

Echter, de koelers waren besteld met een diameter van 90mm, maar in de praktijk bleek de buitendiameter van de koeler toch wel wat groter. Daardoor pasten ze niet door de sparingen in de wrangen onder de vloer, die 100mm zijn. Er zat niets anders op, dan deze sparingen een beetje groter te maken. Eenvoudiger gezegt dan gedaan!
Nu zou je de plasmasnijder kunnen pakken, en het gat gewoon wat groter branden. Aan BB is dat al eens gedaan met een snijbrander, en dat levert toch wel een wat rafelig gat op. Komt nog bij dat dat wel erg veel troep maakt, terwijl we juist zo bezig waren om van de troep af te komen.
Een schonere manier is zagen, met een gatenzaag van 115 of 127mm. Dat duurt wat langer dan branden, maar scheelt wel in de troep.
De Dreg heeft een spant afstand van 45cm. Om tussen twee spanten, waar ook wrangen in zitten, een boormachine en een gatenzaag van enige afmeting op z'n plek te houden, valt niet mee. De boormachine moet toch wel enig vermogen hebben, en komt met zaag ruim boven de 45cm lengte. Dat past niet tussen de wrangen.
Verlengas met sleun en lager
Dus: een verlengas gemaakt, met een frame met kunststof steunlager, zodat de boormachine een spant verder komt dan de boor zelf. Dat kost wel wat tijd, maar levert een stevig geheel op, wat het werk een stuk makkelijker moet maken.
Omdat meer dan één gat gedaan moet worden, moet de constructie ook makkelijk verplaatst kunnen worden, en aan de andere kant van het schip ook in spiegelbeeld z'n werk kunnen  doen. Omdat we toch bezig waren, meteen maar een paar kikkertjes op het frame gemaakt om het geheel op de spanten vast te klemmen.
Om de centerboor van de gatenzaag goed op z'n plek te houden is besloten een herbruikbare klem te maken die vooraf goed gepositioneerd kan worden. Weer meer voorbereidend werk dus.
Centreerklem op z'n plek

Zo ondertussen is er toch wel redelijk wat tijd in gaan zitten om uit overgebleven delen Boot en Werk een Gatenzaagboormachine te knutselen.
Maar het resultaat was verrassend. Met weinig moeite konden de gaten gezaagd worden.
Gatenzaagboormachine in actie

Het enige dat beter gekund had, was dat de boormachine het toch wel voor zijn kiezen kreeg, waardoor tussen elk gat boren door koffie gedronken moest worden om de machine te laten afkoelen. Van de werf een tweede machine geleend, waardoor we daarna met wat minder koffie toe konden.
Het eindresultaat zag er uit of de gaten 61 jaar geleden op de werf zo gemaakt waren. En de warmtewisselaar paste zonder enig probleem door de openingen onder de vloer.
Het resultaat na een paar minuten zagen

Uiteindelijk heeft het zagen maar even geduurd, en met het maken van de klem en het frame mee zaten de gaten er ruim binnen een dag in. Branden zal wel sneller gaan, maar dit beviel toch beter!