maandag 4 maart 2019

Rooster


In de voorpiek begint het er nu toch wel bijna af uit te zien. De ankerkettingbakken zijn klaar, er is een gecombineerde lens/dekwaspomp, de kabelbanen loper waar de kabels lopen of komen, er zijn treden gemaakt onder het dekluik om makkelijker in- en uit te kunnen klimmen.
Maar als je er ingeklommen bent, is er niks om op te staan, een gapend gat met scheve wanden.
Dat moet anders.

En wel zo, dat er een vloertje komt dat er ook weer makkelijk uit kan. 
Om rommel of een gevallen onderdeel uit de diepte op te kunnen vissen. Of bij de zuigmond van de lensleiding te kunnen, of de vlotterschakelaar. En waar je ook makkelijk door heen kan kijken om te zien of er water in de voorpiek staat. 
Dit moet toegankelijk en in het zicht blijven.
En dan ook nog van een materiaal dat niet rot of vergaat, en bovendien de verf niet van de wrangen  afkrast waar het vloertje op moet liggen.
Een klein "ding" dus met veel eisen.
Het enige dat aan al die eisen kan voldoen is een kunststof looprooster.
Kunststof rooster in wording.
Dat kan in Groningen gewoon gekocht worden, aan dezelfde straat nota bene als waar de Dreg afgemeerd ligt. En ook nog in de kleur "bijna Marine grijs".
Door het kleine stukje "vloer" lopen leidingen, een kabel en er zit een spant. Daar moet het rooster wel om heen lopen. Eerste een mal van karton gemaakt.
Mal en rooster, de onderkant van het
 rooster is kleiner als de bovenkant.
En gekeken hoe we het raster van het rooster zo op de mal konden leggen, dat het straks zo goed mogelijk door de wrangen ondersteund wordt. Vervolgens de hoek van de huid met de bovenkant van de wrang gemeten, en de decoupeerzaag scheef gesteld.
Zagen. Vies werk, zagen in glasvezelversterkte kunststof.
Voor komt het precies uit met het raster.

Daarna passen, het is bijna goed. Hier en daar een klein hoekje er nog af en klaar.
Ook achter klopt het.
Van twee stukjes RVS strip en een verzonken bout een kikkertje gemaakt om het rooster vast te klemmen zonder een struikelblok te worden.
Zo kan het rooster niet meer verschuiven.
Het rooster is voor het bootproject maar klein "ding", maar wel een fijn ding, als we de voorpiek inklauteren, kunnen we nu eindelijk gewoon staan.
Klaar