zondag 18 november 2007

Overwinteren in Delfzijl

De doordeweekse kantooractiviteiten waren ondertussen verplaatst naar Appingedam. Om toch nog na het werk wat te kunnen doen aan de boot is besloten om naar Delfzijl te gaan met de Dreg.
Er werd een plek gevonden in de haven die nu " 't Dok" heet. Dat is de plek waar vroeger het logements schip van de zeevaartschool lag. Een plek met historie dus.
De haven heet ook wel Abel Tasman, naar de bekende groninger zeevaarder, die ook naam gaf aan de Delfzijlse Zeevaartschool. En die naam gaf aan de straat waar de kapiteinse woont, in het huis waar, hoe kan het ook anders, poes Abel geboren is.
Het oude logementsschip dat hier lag, zal menig zeevarende bekend voor komen. Maar ook in Den Helder was het geen onbekende. Voor als logementschip naar Delfzijl te komen, was het bekend als de Bonaire. Gebouwd als patrouille vaartuig, en gepensioeneerd als logementschip.
Bonaire als Abel Tasman in Delfzijl, foto maritiemehistorie.web-log.nl
voor meer info:
http://www.stichtingbonaire.nl/index.php

Momenteel ligt de Bonaire in Den Helder, waar dus vroeger ook de Dreg IV lag. Ze hebben dus van plaats geruild.


Afvaart Martenshoek

zaterdag 10 november 2007

De andere Dreg's, de I, de II en de III

De winter is de tijd om op zoek te gaan naar waar de andere dregboten zijn, en hoe die er uitzien.
Dreg I
Voor de Dreg I is dat geen grote zoektocht, daarvan wisten we dat die in Heeg lag. Daar had het Dregvirus immers voor het eerst toegeslagen in de zomer van 2000.
Dreg I in Heeg
Gebeld en een gevraagd of we langs zouden mogen komen. Dat mocht, dus met foto's van de Dreg IV naar Heeg gereden.
Het schip lag nog in dezelfde haven, en eigenaar Quirijn Kuiper kwam net aanrijden. Hij heeft de boot nu zo'n 20 jaar, en vertelde over veel sloop en opruim werk. Een paar details heeft hij aangepast aan gebruik en smaak. En opmerkelijk is dat op veel punten de I binnen beter behouden is als de IV. Er is minder omgerommeld in de betimmering, waardoor deze er origineeler en mooier uit ziet.
Stuurhut I, zoals het hoort

zaterdag 11 augustus 2007

Machinekamer uitruimen

In de machinekamer staat een hele machinerie die niet echt meer nodig is. Een duikkompressor, twee generatoren, een hele partij schakelkasten en acculaders. In de loop der tijden is dit "er bij" gekomen, en heeft niet bijgedragen tot een overzichtelijke situatie. Bovendien zitten een aantal zaken toch ook niet echt zo aangesloten als je het zou willen hebben. Tuinslang is voor in de tuin, niet voor aan een generator.
400v 10kVA generator met startproblemen
Dus: of alles nalopen en weer herinstalleren, of alle apparatuur er maar uit. Voor dat laatste is gekozen, maar dan heb je wel een plek nodig waar het even naar toe kan.

Die plek was gevonden in de loods van Eric Bueving van Bueving Maritime Solutions in Hoogezand/Martenshoek.
11 Augustus naar Martenshoek gevaren, en even voorbij de loods aangelegd. De demontage kon beginnen. De week er op heeft Eric met zijn kraan het zwaardere materiaal uit het schip getakeld, de rest is overgeladen op een platte wagen.
Generator verwijderd

donderdag 3 mei 2007

Overzomeren

In Groningen aangekomen eerst een tijdje aan de Steenhouwerskade gelegen. Dat is in de Zuiderhaven, bij het sluisje. Dit is een passanten plaats, mooi maar tijdelijk.
Aankomst Steenhouwerskade op 12 April
Vervolgens, toen het onderhoud aan de Abrug en Visserbrug het toeliet, verhuisd naar de Reitdiepskade. Nog mooier.
Op deze plaats ligt normaal de Friese Maatkast Josephina van Bob en Albertien. Die waren bezig aan zeer groot onderhoud, waarvoor hun schip enige maanden in Delfzijl verbleef.
Reidiepskade
Ze boden ons aan hun "gouden plek" te gebruiken voor de zomer. Dat hebben we gedaan en er erg van genoten. We zijn Bob en Albertien hier erg dankbaar voor!

zaterdag 7 april 2007

Thuisreis

De eerste reis. Van Dordrecht naar Groningen, met een tussenstop in Utrecht om opstapper Cees thuis af te zetten, een in Lelystad omdat het donker werd en het BB licht alsmaar uitviel, en een in Grouw, om de kapiteinse af te zetten, die met de avondtrein naar Groningen vooruit ging.
De oude kapitein

De vorige eigenaar had aangeboden de boot uit de Nieuwe Haven te varen, wat met 20m lengte en stroom enige ervaring vraagt. Later, op de Noord neemt hij afscheid, stapt in de zodiac en is het roer voor ons.
Nieuwe kapitein, Cees en maat Josef op de Lek

Zoals het hoort op een eerste reis, mooi weer, en goede koffie. In de sluis bij Vreeswijk een zetje van een containerboot gehad, zodat de eerste kras er ook meteen op zit. Maar goed aangekomen in Utrecht.
De volgende dag op het Amsterdam Rijn kanaal geconfronteerd met een Dreg onhebbelijkheid. Lege accu, want bij langzaam varen laden de gelijkstroom generatoren niet veel bij. Minder dan er uit gaat, dus na 1,5 dagvaren  is ie leeg. Voor de kant, generator starten, acculader er op en wachten. Cees komt met de auto uit Utrecht nog even kijken, maar tijd moet het doen. Overnacht in Lelystad, en de volgende morgen om 11.00h in Lemmer de kapiteinse opgepikt. Dat was nog een heel gedoe, met windkracht 5 door de Oude Sluis, en dan met wind dwars aanleggen aan de Langestreek (hoge wal).
Kapiteinse
Met kapiteinse verder richting Groningen, waar ze het roer neemt op het Margrietkanaal en Snekermeer.
s'Avonds in Grouw neemt ze de trein richting Leeuwarden/Groningen, en laat de nieuwe kapitein en zijn maat achter bij soep en broodjes.
De volgende dag het laatste stukje. Afgemeerd bij de Europabrug en wachten op de opening van morgen om de binnenstad in te varen.   De Dreg IV is thuis.
Voor het eerst in Groningen